Valinnat
    Tiehallinto    

     

    Uudenmaan tp
    Ajankohtaista
    Ajankohtaista (U)
     

     
    LIIKENNETURVA
    YTV
    TIEHALLINTO

    Uudenmaan tiepiiri: ajankohtaista

    21.8.2003

    Fiksu antaa tilaa liikenteessä

    Suuntavilkun käyttö vähentyi viime vuonna pääkaupunkiseudulla. Liikenneturvan YTV:lle tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2002 vilkkua käytti 69 prosenttia autoilijoista ja vuonna 2001 75 prosenttia. Vilkkua käytetään pääkaupunkiseudulla niukemmin kuin muualla maassa, vaikka liikenne on vilkkaampaa.

    Omien aikeiden näyttäminen ajoissa on yhtenä teemana Liikenneturvan, YTV:n ja Tiehallinnon Uudenmaan tiepiirin kampanjassa Fiksu antaa tilaa. Ajetaan ihmisiksi. Kampanja keskittyy pääkaupunkiseudulle, kehäteiden ja keskustojen liikenteeseen.

    Ruuhkat ovat osa pääkaupunkiseudun liikennettä. Sujuva kaupunkiliikenne vaatii tilan ja ajan antamista muille liikenteessä liikkuville. Näyttämällä aikeensa ajoissa ja antamalla tarvittaessa tilaa toisille edistetään myös omaa matkantekoa. Nopeusrajoitusten noudattaminen ja turvavälin jättäminen edellä ajavaan pitävät liikenteen sujuvana. Kun nopeus on sopiva, liikennevalojen ja suojateiden kohdalla on riittävästi aikaa pysähtyä.

    Taajamissa 5 – 10 kilometrin pudottaminen tuntinopeudesta saattaa olla ratkaiseva jalankulkijan turvallisuuden kannalta. Törmäysnopeus ratkaisee, millaiset mahdollisuudet jalankulkijalla on selviytyä hengissä. Jalankulkijan riski kuolla törmäyksessä auton kanssa kasvaa jyrkästi, kun auton nopeus ylittää 40 km/t.

    Autoilijoita ärsyttävät lähellä perässä ajajat. Myös ruuhkassa seisominen ja toisten kiilailu saavat kuljettajan sapen kiehumaan. Ärsyyntyneenä huomio kiinnittyy ärsytyksen aiheuttajaan ja kokonaistilanteen tarkkailu häiriintyy. Neljännes kuljettajista saattaa suuttuneena ja ärsyyntyneenä lisätä nopeutta, vilkuttaa valoja tai näyttää muita merkkejä. Reilu kymmenes kuljettajista kertoo tuolloin pitävänsä tarkemmin kiinni oikeuksistaan. Kiilailut, kiihdytykset ja jarruttelut ruuhkassa heikentävät merkittävästi sujuvuutta ja aiheuttavat turhia vaaratilanteita.

    Joustava asenne parantaa liikenteen sujuvuutta ja ilmapiiriä. Liikenteessä on mahdollisuus myös kiittää toisia ystävällisyydestä. Enemmistö kuljettajista kertoo tulevansa ainakin iloisemmalle tuulelle, kun heitä on kiitetty. Osa ilmoittaa kiitosta saatuaan ajavansa jopa kohteliaammin kuin aikaisemmin. Juuri kukaan ei pidä kiittämistä turhana.

    Oma auto on kätevä, mutta ei aina välttämätön. Pääkaupunkiseudun asukkaalla on useimmiten tilaisuus käyttää joukkoliikennettä ja antaa siten tilaa teille ja kaduille. Joukkoliikenteen palveluihin tutustuminen voi olla piintyneelle autoilijalle iloinen yllätys. Bussit, ratikat, juna ja metro ovat osa monimuotoista kaupunkiliikennettä.

    • Oheisaineistoa (pdf, 1080k)

     Lisätietoja

    ·         YTV
    Reijo Teerioja, puh. (09) 156 1368
    Hanna Strömmer, puh. (09) 156 1406

    ·         Poliisi
    Heikki Seppä, puh. (09) 189 4502
    Arto Hokkanen, puh. 040 579 4505, vaihde 1891

    ·         Tiehallinto, Uudenmaan tiepiiri
    Minna Jokelainen, puh. 0204 22 2762
    Maarit Saari, puh. 0204 22 2787

    ·         Liikenneturva
    Varpu Tavaststjerna, puh. (09) 4174 7447
    Kaisa Hara, puh. (09) 4174 7419

    210803

    alkuun | Tiehallinnon etusivu | palaute | yhteys | haku | sisältö