Valinnat
    Tiehallinto


    Ajankohtaista
     

     

    Tieluiskat tarjoavat elinympäristön myös uhanalaisille lajeille

    Tiedote 15.12.2003

    Tiestön suorat luontovaikutukset jäävät Suomessa vähäisiksi tai ainakin paikallisiksi. Tutkimustulosten mukaan uusien teiden luiskat voivat tarjota elinympäristön myös uhanalaisille lajeille. Uusien tieluiskien lajisto ja monimuotoisuus onkin verrattavissa hyvään maaseutuympäristöön.

    Uusien luiskien lajisto kerääntyy lähinnä vanhoilta tieluiskilta ja maatalouden käytössä olevalta maalta. Paikoitellen lajistoa on tullut myös metsän uudistusaloilta ja soranottoalueilta. Lisäksi luiskilla esiintyy rantalajistoa. Uudet luiskat näyttävät myös muodostavan leviämisväylän eräille tulokaslajeille.

    Tulokset selviävät valtatie 7:n seurantatutkimuksesta, joka kattaa koko ajanjakson tielinjan raivaamisesta ja rakennusvaiheista liikenteelle avaamiseen saakka. Seurantatutkimus toteutettiin vuosina 1995-2001. Se on lajissaan ainoa systemaattinen pitkän aikavälin seuranta.

    Tutkimuksessa selvitettiin tienrakentamisen ja liikenteen vaikutuksia ympäristön lajistoon ja eliöyhteisöihin Etelä-Suomessa. Samalla tarkasteltiin tiealueella esiintyvää lajistoa ja sen kehitystä uusilla tieluiskilla. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota myös tienpidon vaikutuksiin laajalla ja yhtenäisellä metsäalueella.

    Hankkeeseen sisältyi kolme osatutkimusta; tienrakentamisen ja tienpidon vaikutukset kasvillisuuteen, kovakuoriaisiin sekä linnustoon. Tien vaikutukset ympäristön kasvillisuuteen arvioitiin vähäisiksi ja ne rajoittuivat kapealle, alle 20 metrin vyöhykkeelle tien tuntumassa.

    Tieliikenteen havaittiin vaikuttavan kovakuoriaisyhteisöihin, joita tarkasteltiin nyt ensimmäistä kertaa pitkällä aikavälillä. Liikenne karkotti joitain kovakuoriaislajeja ja tarjosi elintilaa korvaaville lajeille. Tien vaikutukset linnustoon puolestaan rajoittuivat tien lähiympäristöön, alle sadan metrin levyiselle vyöhykkeelle. Samalla vaikutukset rajoittuivat vain harvoihin lajeihin.

    Tutkimuksen tuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää muun muassa tieluiskien viimeistelyssä ja käsittelyssä. Johtopäätösten mukaan tieluiskat voidaan Etelä-Suomen olosuhteissa jättää karkeiksi, vaille istutuksia, sillä luonnonkasvit leviävät luiskille nopeasti ilman erityistoimia. Karkeat tieluiskat ovat tutkimuksen mukaan otollisia kasvupaikkoja luonnon kasvillisuudelle ja myös eräille muille eliöille.

    Lisätietoja: Ympäristövastaava Arto Kärkkäinen, Uudenmaan tiepiiri, puh. 0204 22 2938.

    Julkaisu: Moottoriväylät ja luonto, E18 valtatie 7 välillä Koskenkylä-Loviisa seurantatutkimuksien 1995-2001 yhteenveto. Tiehallinnon selvityksiä 6/2002 (pdf 1500k)

    Liite:

    Tiivistelmä
    Moottoriväylät ja luonto, E18 valtatie 7 välillä Koskenkylä- Loviisa seurantatutkimuksien 1995-2001 yhteenveto.

    Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tienrakentamisen ja liikenteen vaikutuksia ympäristön lajistoon ja eliöyhteisöihin Etelä-Suomessa sekä tarkastella tiealueella esiintyvää lajistoa ja sen kehitystä uusilla tieluiskilla. Erityisesti haluttiin tietoa siitä, miten ja minkälaisia vaikutuksia tienpidosta ilmenee laajalla ja yhtenäisellä metsäalueella.

    Seurantatutkimus toteutettiin vuosina 1995-2001. Tutkimuskohteeksi valittiin valtatien 7 rakentaminen moottoriliikennetieksi vuosina 1996-1998 välillä Koskenkylä - Loviisa ja syrjään jäävä osuus vanhaa valtatietä 170. Tutkimusalue käsitti sekä tiealuetta että sitä ympäröiviä metsämaita. Hankkeeseen sisältyi kolme osatutkimusta:

    • Kasvillisuus (vanhan tien kartoitukset 1995-1997, uuden tien ympäristön seurannat 1996-2000 ja uuden tien tiealueen seurannat 1999-2000).
    • Kovakuoriaiset (seuranta uuden tien ympäristössä ja vanhoissa liittymissä 1995-1997, seuranta uuden tien alueella ja kontrollipaikoissa 1998-2001).
    • Linnusto (pönttölintuseuranta ja linjalaskennat uuden tien ympäristössä 1996-2000).

    Kasvillisuustutkimusten tavoitteena oli selvittää tienrakentamisen ja tienpidon vaikutuksia kasvilajistoon ja biotooppeihin tiealueella ja sen lähiympäristössä. Tutkimukset tehtiin ruutukartoitukseen perustuvina profiiliseurantoina ja vanhalla tiellä 100 metrin pituisina kartoitusjaksoina. Tien vaikutukset ympäristön kasvillisuuteen arvioitiin vähäisiksi ja ne rajoittuvat kapealle, alle 20 metrin vyöhykkeelle tien tuntumaan. Tiealueen kasvisto havaittiin mielenkiintoiseksi ja se käsittää uhanalaisia, silmälläpidettäviä ja alueellisesti harvinaisia kasveja.

    Kovakuoriaistutkimuksen tavoitteena oli kerätä edustava lähtötilanneaineisto tien halkomien metsien sekä avoimen tieympäristön kovakuoriaislajistosta, luonnehtia eri tutkimusalojen lajistoa sekä verrata biotooppikuvioita ja niiden lajistoa toisiinsa. Tutkimus perustui seurantaprofiileihin, joissa käytettiin kuoppa- ja ikkunapyydyksiä. Kovakuoriaisille tiealueen tietyt ympäristötyypit, kuten paisterinteet, ovat lajistollisesti merkittäviä, ja tutkimuksessa todettiin runsaasti harvinaisten lajien esiintymiä. Tiealueella liikenteen aiheuttaman tärinän havaittiin vaikuttavan kovakuoriaisyhteisöihin. Liikenne näytti karkottavan joitain lajeja ja tarjoavan elintilaa korvaaville lajeille.

    Linnustotutkimuksen tavoitteena oli selvittää tienrakentamisen vaikutuksia yhtenäisen metsäalueen linnustoon. Tutkimukset jakautuivat kahteen osaan: pönttölintututkimukseen ja linjalaskentatutkimukseen. Tien vaikutukset linnustoon rajoittuvat tien lähiympäristöön, alle 100 metrin levyiselle vyöhykkeelle, ja vaikutukset koskevat vain harvoja lajeja. Tutkimuksessa todettiin sekä tienreunasta hyötyviä että siitä kärsiviä lajeja.

    Tutkimuksessa seurattavana muuttujana on itse tie ja sen rakentamisen mahdollisesti aiheuttamat muutokset aina tielinjan raivauksesta rakennusvaiheiden kautta liikenteelle avaamiseen saakka. Tulosten arvioinnin kannalta toteutunut seurantajakso oli melko lyhyt eikä seurantatutkimusta voitu toteuttaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Tutkimuksen tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan tiestön suorat luontovaikutukset ovat Suomessa vähäisiä tai ainakin paikallisia. 
     

    151203

    alkuun | Tiehallinnon etusivu | palaute | yhteys | haku | sisältö