Valinnat
Tiehallinto


Julkaisut
Tiehallintosivu
Toiminta-sivu

PDF?
Ohjeiden tiedostot

Finnra Engineering
News

Ohjejulkaisut verkossa

Tiehallinnon liikenne- ja tietekniset ym. ohjeet

Joitakin Tietoa tiensuunnitteluun-tiedotteen numeroita, lähinnä ohjeluetteloa ja hyväksyttyjen tuotteiden luetteloja, päivitetään myös jälkeenpäin. Silloin niissä on myös kirjaintunnus esim. 49E. Päivitettyjä versioita ei ole tavallisesti paperijakelussa.

Verkkojakelussa on ohjejulkaisuja 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Useita, mutta ei kaikkia, on saatavissa myös painettuna (yleensä maksullisena).

Tiehallinnon (ja entisen Tielaitoksen) julkaisuja voi ostaa Editasta: puhelin
020 450 011, faksi 020 4502470,
s-posti: asiakaspalvelu.prima@edita.fi
Tilaukset voi tehdä myös tilauslomakkeella.

Huomaa:
Tiehallinnon ja muissa ohjeissa ja määräyksissä viitataan usein SFS-EN-standardeihin, joita myy ainoastaan Suomen Standardisoimisliitto SFS


PDF -tiedostoista
Jotta painettu julkaisu välittyisi sähköisessä muodossa riittävän korkealuokkaisena, se talletetaan ns. pdf-tiedostona (portable document format, kehittänyt Adobe). Pdf-tiedostojen katseluun tarvitaan ilmainen Acrobat Reader -ohjelma. Sen voi saada Adoben www-palvelusta. Reader -ohjelmia on saatavana eri käyttöjärjestelmille.

Ohjeiden tiedostot
Ohjejulkaisuissa on usein paljon kuvia ja tarkkoja piirroksia ja karttoja. Julkaisujen pdf-tiedostot saattavat tällöin valitettavasti olla varsin suuria, esimerkiksi 'Kevyen liikenteen suunnitteluohje' noin 11 megatavua. Sen imurointi
56k:n modeemilla kestää hieman yli ja ISDN:llä (yhdellä kanavalla) alle puoli tuntia. Jos käytössä on laajakaista- tai kiinteä yhteys Internetiin, niin silloin kymmenenkin megatavua siirtyy yleensä muutamassa minuutissa.

Ohjejulkaisu yleensä kannattaa ensin noutaa omalle muistivälineellle (tavallisesti kiintolevylle). Vie kohdistin julkaisun linkin päälle ja paina hiiren oikeanpuoleista näppäintä, avautuvasta valikosta valitse 'tallenna nimellä' (save target as), hyväksy nimi ja tarkista tarvittaessa tiedostopolku. Kun mikroon on asennettu Acrobat Reader -ohjelma, niin kiintolevyllä oleva tiedosto avautuu sitä resurssienhallinnassa hiirellä klikkaamalla.

Pdf-tiedostosta voi haluttaessa tulostaa lähes alkuperäisen veroisia sivuja. Pdf-versiossa kuvien tarkkuus saattaa toisinaan olla heikohko. Jos tästä on haittaa, kannattaa tiedustella julkaisun paperiversiota.


alkuun | Tiehallinnon etusivu | palaute | yhteys | haku | sisältö