Valinnat
    Tiehallinto
    Toiminta-sivu

     

    Kyrönsalmen sillat, Savonlinna
    Valtatien 14 parantaminen Kyrönsalmen kohdalla

    Kyrönsalmen sillat
    Kuvasovitus silloista valmiina. Kuva silloista yöllä.

    Tilanne: Hankkeen pengerrystyöt aloitettiin 9/1998 ja sillan rakennustyöt 12/1998. Silta otettiin käyttöön syyskuussa 2000 ilman erityisiä avajaisjuhlallisuuksia. Vanha silta puretaan tämän jälkeen, mutta suunnitellun siltaparin toisen sillan rakentamisaikataulu ei ole vielä varmistunut
    RAKENTAMISEN PERUSTELUT

    Kyrönsalmen sillan yli kulkee keskimäärin 22 000 ajoneuvoa ja kesäaikaan enimmillään 30 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Liikenne ruuhkautuu päivittäin erityisesti lähimmissä liittymissä. Kyrönsalmessa kulkee Saimaan syväväylä ja maantiesiltaa joudutaan avaamaan vesiliikenteelle noin 400 kertaa vuodessa. Avausten aikana liikenne katkeaa 5-15 minuutiksi. Tällöin autojonot ovat 2 - 4 kilometriä pitkät ja niiden purkautuminen kestää puolesta tunnista tuntiin.

    Kyrönsalmen huonokuntoinen silta on tarpeen uusia. Sillan teräsrakenteet ovat väsyneet, koska niitä ei ole rakennettu nykyiselle liikenteelle ja kuormitukselle.

    Teräskannen ja läppäosan vauriot ovat pahentuneet jo noin 10 vuoden ajan. Silta on jatkuvan tehotarkkailun alaisena ja sitä on jouduttu korjaamaan lähes vuosittain. Raskaimmille ajoneuvoille ja kuljetuksille on asetettu rajoituksia.

    SUUNNITELTU RATKAISU
    Suuren liikennemäärän ja avattavan sillan takia valtatielle tarvitaan neljä ajokaistaa ja Kyrönsalmeen kaksi vierekkäistä maantiesiltaa. Nelikaistaisen väylän ansiosta liikenteen ruuhka-ajat puoliintuvat siltojen avausaikoina. Huolto-, kunnostus- ja onnettomuustilanteissa voidaan välttää koko kaupungin lamaannuttavat liikennekatkot ohjaamalla liikenne toiselle sillalle ja ajoradalle.

    Samalla uusitaan ja yhdistetään Kyrönsalmen maantie- ja rautatiesiltojen käyttöjärjestelmät toimimaan kaukokäyttöperiaatteella. Molemmat sillat avataan jatkossa automaatiotekniikalla maantiesillan yhteyteen rakennettavasta ohjauskeskuksesta. Myös Olavinlinnan kävelysilta on myöhemmin kytkettävissä järjestelmään.

    Tieliikenteelle rakennetaan lisäksi muuttuva ohjausjärjestelmä, joka sisältää mm. sillan avaamisesta varoittavat liikennemerkit, muuttuvat nopeusrajoitukset sekä näyttötaulut keskustaan ja Mertalaan.

    HANKKEEN SISÄLTÖ JA TEKNISET TIEDOT
    Sillan yleispiirustuskuva

    Uudet sillat ovat 435 metrin pituisia ja 12,5 metrin levyisiä teräsbetonikantisia liittopaikkisiitoja. Molempiin siltoihin tulee syväväylän kohdalle hydraulisesti avattava teräskantinen 42 metrin pituinen läppä. Kulkuaukon leveys on 22 metriä ja sen reunalle rakennetaan 80 metrin pituinen laivajohde. Sillan kiinteän osan vapaa alikulkukorkeus on 12,4 metriä. Sillat joudutaan rakentamaan erittäin vaikeissa vesistö-olosuhteissa. Vesisyvyys on suurimmillaan yli 20 metriä ja salmessa on voimakas virta. Kallionpinta vaihtelee jyrkästi sillan länsipäässä.

    Virtapilarien rakennepiirustus

    Valtatie 14 parannetaan nelikaistaiseksi Viiskulman ja Miekkoniemen välillä yhteensä 2 kilometrin pituudelta. Tieosasta 0,25 kilometriä on katua ja 1,8 kilometriä yleistä tietä. Ajoratojen leveydeksi tulee 7,5 metriä ja niiden väliin korotettu 6,0 metrin keskikaista. Valtatien molemmin puolin rakennetaan kevyenliikenteen väylät. Lisäksi hankkeeseen sisältyy neljä kevyen liikenteen alikulkukäytävää, joista yksi sijoittuu Ruislahteen ja kolme Miekkoniemen liittymään. Meluesteitä rakennetaan yhteensä 1,1 kilometriä.

    Kyrönsalmen silta sijaitsee Olavinlinnan kansallismaisemassa. Siksi rakenteiden ulkonäköön ja käytettäviin pintamateriaaleihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Valaistuksessa käytetään uudentyyppisiä hanketta varten suunniteltuja kaupunkivalaisimia "SAVO" ja "CASINO".

    Kyrönsalmen siltojen päämassat:

    • Sillan kokonaispinta-ala: 2 X 5430 m2
    • Betonia: 8000 m3
    • Betoniterästä: 1100 tn
    • Rakenneterästä: 3600 tn
    TOTEUTUS

    Hankkeen toteutukseen on valtion tulo- ja menoarviossa osoitettu 90 miljoonan markan määräraha, jolla rakennetaan uusi silta nykyisen pohjoispuolelle ja puretaan nykyinen silta vesirajaa myöten. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan myös siltojen uusi käyttöjärjestelmä ja maantieliikenteelle muuttuva liikenteenohjausjärjestelmä. Hanke rakennetaan vuosina 1998-2000. Puretun sillan perustuksille on suunniteltu rakennettavaksi toinen vastaava silta. Sen rakentaminen ja tieosuuden Viiskulma-Miekkoniemi leventäminen nelikaistaiseksi jäävät kuitenkin valtion myöhempien budjettipäätösten varaan.

    Rakentamisaikataulu (41k)

    • Koko kahden sillan hankkeen kustannuarvio on 160 mmk.
    • Toinen silta ja valtatien nelikaistaistaminen on suunniteltu toteuttaa vuosina 2001-2002.
    • Hankkeen rakennussuunnitelmaa on aloitettu tekemään 3/1998 ja se valmistui pääosin 5/1999.
    • Tielaitos ja Ratahallintokeskus asentavat Kyrönsalmen avattaviin rautatie- ja maantiesiltoihin hankkeen yhteydessä uuden automaatiotekniikalla toimivan kaukokäyttöjärjestelmän.
    • Tieliikenteelle rakennetaan mm. siltojen avauksista informoiva muuttuva ohjausjärjestelmä, jonka toteuttamiseen on saatu myös ns. Viking -projektin kautta Euroopan unionin liikenteen perusrakenteen kehittämiseen tarkoitettua TEN-T -rahoitusta.
    Rakennuttaja: Tielaitos, Tiehallinto, Kaakkois-Suomen tiepiiri

    Yhteyshenkilöt
    Tielaitos, Tuotanto, Projekti- ja päällystysyksikkö
    Projektipäällikkö/rakentaminen Seppo Riihelä Puh. 0204 226702, 0400 259 237

    Konsultointi, projektipäällikkö/suunnittelu Juha Laamanen Puh. 0204 226610, 0400 654 153

    Suunnittelijat: Insinööritoimisto Pontek Oy/ Kyrönsalmen sillat YS-Yhtiöt/ tiet- ja alikulkukäytävät

    Projektitoimisto: Työmaapäällikkö Iikka Laapio Puh. (015) 514 163, 0400 259 239
    Savolankatu 2, 57100 Savonlinna

    Siltaurakoitsija: Palmberg-Rakennus Oy
    Työpäällikkö Matti Simi Puh. (08) 554 2511, 040 593 4006 PL 300, 90501 Oulu
    Työmaapäällikkö Jorma Rajaniemi Puh. 0400 586 007 PL 18, 57201 Savonlinna


    Kuvia sillan pienoismallista
    1. Yleiskuva silloista
    2. Ohjauskeskuksen sijoittuminen

    alkuun | Toiminta-sivu | etusivu | palaute | yhteys | haku | sisältö